استفاده از لیزر در پزشکی نسخه متنی

اینجــــا یک کتابخانه دیجیتالی است

با بیش از 100000 منبع الکترونیکی رایگان به زبان فارسی ، عربی و انگلیسی

استفاده از لیزر در پزشکی - نسخه متنی

| نمايش فراداده ، افزودن یک نقد و بررسی
افزودن به کتابخانه شخصی
ارسال به دوستان
جستجو در متن کتاب
بیشتر
تنظیمات قلم

فونت

اندازه قلم

+ - پیش فرض

حالت نمایش

روز نیمروز شب
جستجو در لغت نامه
بیشتر
توضیحات
افزودن یادداشت جدید

استفاده از ليزر در پزشکي

ليزر به عنوان يك منبع قوي انرژي، در پزشكي نيز به كار گرفته شده است. بخصوص در آمريكا كه زادگاه ليزر بوده و هنوز هم موطن آن است. به عقيده ي برخي جراحان، ليزر براي بريدن اعضايي كه رگ هاي خوني بسيار پيچيده دارد مانند مغز، فوق العاده مناسب است. تابه ي ليزر در حين قطع كردن رگ هاي خوني، يا سوزاندن، دهانه ي آنها را مي بندد. از آنجا كه جراحان معمولاً وقت زيادي را صرف بستن يا گره زدن مويرگ ها مي كنند و هميشه سعي بر اين است كه زمان جراحي را حتي الامكان كوتاه تر كرد، اين كاربرد ليزر بسيار مهم است.

يكي از جراحان لندن امكان پاك كردن جرم شريان هاي اكليلي (شريان هايي كه خون را به ماهيچه هاي قلب مي رساند) را با استفاده از هدايت نور ليزر به وسيله الياف شيشه اي بررسي كرد. اين روش ممكن است سودمند باشد، گرچه هنوز در عمل پياده نشده است. پزشكان همچنين كوشيده اند كه از ليزر براي سوزاندن سلول هاي سرطاني استفاده كنند، خصوصاً در ملانوما (تومورهاي بدخيمي كه از رشد رنگدانه ها ايجاد مي شود. رنگدانه ها بيش از بافت هاي سالم ديگر، نور را جذب مي كنند. به ادعاي برخي از پزشكان، نتايج اميدوار كننده اي از كاربرد ليزر در اين زمينه حاصل شده است.

از كاربرد ليزر در پزشكي، بيش از چند سال نمي گذرد و در مورد سرطان، نكته بريدن تومور نيست. بلكه اين است كه آيا مي توان آن را چنان ريشه كن كرد كه امكان ظهور مجددش نباشد و درعين حال چندان آسيبي هم به بافت هاي سالم وارد نشود. چون از شروع درمان سرطان با ليزر، زمان نسبتاً كوتاهي مي گذرد، هنوز زود است كه در مورد كارآيي اين روش، در مقايسه با ساير روش هاي متداول از قبيل عمل جراحي يا راديوتراپي، قضاوت شود. برخي از پزشكان هم اكنون مدعي اند كه با تابش مستقيم نور ليزر به بافت بدخيم ممكن است بعضي از ياخته هاي سرطاني بي آنكه از بين بروند، به اطراف پراكنده شوند و به اين ترتيب زمينه ي بازگشت شديدتر بيماري، فراهم آيد. ليزر ممكن است جاي خود را در جراحي و درمان سرطان باز كند، اما شايد كارآيي اش محدودتر از آن باشد كه گهگاه ادعا مي شود . نخستين ليزر طبي به نام Robust که در قالب يک ماشين ثابت با حجمي سنگين و در اندازه اي بزرگ طراحي شده بود در درمانهاي جراحي مورد استفاده قرار گرفت.

پس از آن جهان طب شاهد تکامل سريع و غير منتظره در توليد انواع ليزر طبي و ارائه شدن نسلهاي مختلف ليزر به جامعه پزشکي بوده به رغم اشکال متنوع و چند کاره بودن دستگاه ليزر در حوزه هاي مختلف پزشکي يک اصل اساسي از ابتدا تا کنون هرگز تغيير نکرده و آن بکار گيري بهينه از انرژي حاصل از ليزر در حوزه هاي مختلف علمي ، پزشکي ، جراحي و زيباسازي پوست مي باشد.

استفاده از ليزر در درمان بيماريها

• کاربرد در درماتولوزي : درمان سوختگيها و زخمهاي مقاوم به درمان آکنه ، اگزما ، پسورياسيس ، ضايعات و اقدامات پيشگيرانه مثل جلوگيري از پير شدن پوست توسط ليزر امکان پذير شده است.

• بيماريهاي عضلاني - اسکلتي و ارتوپدي : در درمان کشيدگيهاي تاندوني آرتريت روماتوئيد ، رفع اختلالات موجود در اتصالات عضلاني کمر دردها و کشيدگيها بکار مي رود.

• بيماريهاي دهان و دندان : درمان پوسيدگيهاي دنداني پريودنتيتها بيماريهاي مخاط دهان اختلالات جويدن و توسط ليزر صورت مي پذيرد.

• در حوزه عصبي :درمان سردردها و ميگرن توسط ليزر امکان پذير مي باشد.

• بيماريهاي عروقي :درمان واريسهاي وريدي ضايعات عروقي حاصله از بدو تولد و .

انواع ليزرهاي پزشکي کم توان يا Low Out Put Lasers

انواع معمول ليزرهاي درماني و طول موج آنها

He Ne Laser (633nm)

InGa Al P Laser (633-635 nm)

Ga Al As Laser (780-830 nm)

Ga As Laser (904 nm)

ليزر هليوم - نئون (He - Ne )

قديمي ترين نوع ليزر براي استفاده در LLLT بوده که شامل يک تيوب ليزر بزرگ شيشه اي حاوي مخلوطي از گاز با فشار پايين است که به منبع ولتاژ بالا متصل مي باشد و نور مرئي با طول موج 633 nm از خود ساطع ميکند. اين نوع ليزر عموماً نور پيوسته دارد ولي مي تواند با وسايلي به حالت پالسي نيز تابش نمايد که در اين صورت نصف قدرت آن از بين مي رود. ( اگرduty cycle آن 50% باشد ). خروجي طبيعي آن 1 - 10 mw بطور مستقيم و يااز طريق فيبر نوري به موضع درمان ميرسد. ليزرهاي هليوم - نئون بخاطر تيوب شيشه اي آن معمولاً شکننده و بزرگ مي باشند. تيوب هاي ليزري نيز وجود دارند که به خوبي با مواد خاصي محافظت شده اند ولي اندازه آن هنوز هم مشکل ساز است.

در وسايل درماني نور ليزر هليوم - نئون بايد با فيبر نوري هدايت شود. اتلاف نور در اين وسايل هدايتي هم 20 تا 50 % بسته به نوع آن مي باشد. هدايت کننده هاي با کيفيت خوب وجود دارند ولي قيمتي نسبتاً گران دارند. پس همانطور که مي بينيم ليزرهاي هليوم-نئون داراي معايبي هستند.

عمق نفوذ مفيد ليزر هليم - نئون بين 8-6 ميلي متر در توان 3.5 ميلي وات و 10- 8 ميلي متر در توان 7 ميلي وات (در حالتي که پروب را به پوست بچسبانيم) مي باشد.

ليزر اينديوم - گاليم - آلومينيوم - فسفايد (In Ga Al P )

اينها ليزرهاي نيمه هادي هستند که کريستال آنها داراي گاليوم، اينديوم و فسفر مي باشند و نزديک به ليزرهاي Ga Al As هستند و طول موج 630 - 685nm از خود ساطع مي کنند. نوع کوچک آن (معمولاً 1 ميلي وات ) ليزر In Ga Al P ( يا به عبارت ديگر Ga Al In P ) که با طول موج 650 - 670 nm کار مي کنند و اغلب در نشانگر هاي سخنرانان براي نشاندادن چيزي روي پرده استفاده ميشود. با توسعه اين نوع ليزر کم کم ليزرهاي هليوم نئون با اين نوع ليزرها جايگزين مي شوند چون سبکتر ، ارزانتر و کوچکتر وراحت تر هستند ونگهداري آنها هم آسانتر است و داراي يک تيوب گازي حساس هم نيستند. فقط بايد بخاطر داشت که نور ديودهاي ليزر داراي همدوسي کمتري نسبت به ليزرهاي گازي است و از نظر فيزيکي ممکن است آثار بيولوژيکي آنها متفاوت با آنچه انتظار داريم باشد.

ليزرهاي گاليوم آلومينيوم آرسنايد (Ga Al As)

اين نوع ليزر تقريباً تمام خانواده ليزرهاي نيمه هادي را در بر مي گيرد. طول موج ميتواند در محدوده 870 - 880nm انتخاب شود ولي در محدوده درماني معمولاً بين 820 و 830 نانو متر که غير قابل ديدن است و درست در طيف مادون قرمز قرار دارد مي باشد. ( اگر کسي پيدا شد که مستقيماً به درون اين نوع ديود ليزر روشن نگاه کند تا کور نشده ميتواند يک نقطه قرمز بسيار مطبوع را مشاهده نمايد.)

اين نوع ليزرها عمل پيوسته دارند يا Continuous هستند ولي مي توانند بصورت پالسي هم وجود داشته باشند اما اين پالس super pulse نيست ولي سويچ شده مي باشد يعني نصف قدرت خروجي ( 50 % duty cycle ) مي تواند خروجي متوسط داشته باشد ويا قدرت آنرا اگر بخواهيم شبيه Continuous تصور کنيم بايد قدرت اسمي آن را تقسيم بر دو کنيم . عمق نفوذ آنها 3 - 2 سانتي متر است.

از دهه 1990 اين نوع ليزر بخاطر راه اندازي راحت و قابل حمل بودن آنها و کوچک بودن محبوبيت خاصي پيدا کرده است. ليزرهاي Ga Al As نيز در بازار پيدا مي شوند که قدرت حدود 1000 ميلي وات داشته باشند.اخطاري جدي را بايد مد نظر داشت که با اين چنين قدرتهايي خطر آسيب چشمي حتماً وجود دارد. يک راه جلوگيري از اين خطرات استفاده ازآن نوع ليزرهاي Ga Al As است که فقط در تماس با پوست يا بافت روشن شوند. خيلي از ليزرهاي Ga Al As داراي طراحي خوب قابل حمل و قابل استريل هستند. Out put menter يا قدرت سنج ضروري است چون نور اين ليزر قابل ديدن نيست . قيمت اين نوع ليزر که در حدود30 ميلي وات قدرت داشته باشد بين 1000 تا 5000 دلار است تفاوت قيمت بستگي به فاکتورهايي از قبيل قدرت خروجي ، خوش دست بودن ، استاندارد بهداشتي و دوز سنج الکترونيک آن دارد.

در سال هاي اخير ليزرهاي Ga Al As با قدرت هاي 500 تا 1000 ميلي وات در بازار يافت ميشود که قيمت آنها 4000 تا 8000 آمريکا مي باشد. اين ليزرهاحفاظت خاصي را براي چشم لازم دارند وبخصوص در قسمتهاي مودار و تيره حرارت قابل توجهي ايجاد مينمايند.

ليزر و پوست

کاربرد ليزر در علم پزشکي و از جمله در بيماري هاي پوستي از حدود چهل سال پيش شروع شده و با پيشرفت دستگاه هاي دقيق، منظم، موثرتر و کم عارضه تر جايگاه ويژه و وسيعي در درمان بيماريها پيدا کرده است. مکانيسم اثر ليزر جذب نور پر انرژي توسط بافت هدف مي باشد. با تابش نور پر انرژي ليزر بافت هدف شديدآ گرم مي شود و بعضي سلولها را تخريب مي کند در حالي که بافت اطراف بدون صدمه سالم مي مانند. براي هر ضايعه و بيماري خاصي بايد در انتخاب نوع ليزر دقت فراواني داشت. در ليزر بيماري هاي پوستي دو رنگدانه مورد هدف قرار مي گيرند. ملانين و هموگلوبين دو نقطه هدف اين گونه ليزر ها است. و با تاباندن يک نور از يک دستگاه خاص با طول موج مشخص، نور به نقطه هدف برخورد کرده و هدف را با سوزاندن تخريب مي کند.

کاربرد ليزر در بيماريهاي پوستي و زيبائي

انواع مختلف ليزر در درمان بيماريهاي پوستي و زيبائي کاربرد دارد که بطور اختصار شامل:

- درمان ضايعات و خالهاي عروقي که رنگ اينها معمولاْ قرمز مي باشد که شامل: رگ هاي واريسي، رگهاي قرمز زير پوستي که معمولاْ روي صورت و در اثر آفتاب سوختگي مکرر و يا به هر دليلي که پوست نازک شده باشد بوجود مي آيند، ماه گرفتگي، آنژيوم عنکبوتي، گرانولوم پيوژنيکوم و غيره در اين بيماريها نقطه هدف پرتو ليزر هموگلوبين مي باشد که در گلبولهاي قرمز وجود دارد.

- درمان انواع ضايعات رنگي و رنگدانه اي پوست که شامل: خال و خالکوبي. در اينجا نقطه هدف پرتو ليزر ملانين و رنگ هاي خالکوبي مي باشد.

- درمان و کاهش موهاي زائد و نا خواسته. در اينجا نيز نقطه هدف ملانين است که در ساقه و ريشه مو وجود دارد. پس موهاي رنگ روسن و سفيد که فاقد ملانين هستند با ليزر از بين نمي رود و نياز به درمان هاي ديگر مثل الکتروليز دارند.

- کاهش چين و چروک، فرورفتگي ها و جاي زخم و جوش

- درمان بعضي بيماريهاي پوستي مانند: زگيل، کلوئيد يا گوشت اضافه، ترک هاي پوستي ناشي از حاملگي و چاقي و ترميم زخم، داءصدف، پيسي و غيره

- گاهي از ليزر براي برش بافت و يا برش در مواقع جراحي مشابه تيغ جراحي استفاده ميکنند. در روش ليزر خونريزي کمتر است.

بايد توجه داشت که روش هاي ديگري نيز بجز ليزر براي درمان بيماري هاي پوستي و زيبائي وجود دارد که کم هزينه تر هستند. بنابراين در صورت عدم موفقيت ساير روش ها؛ مي توان نتايج ليزر را هم امتحان کرد.

کاربرد هاي ليزر در دندانپزشکي :

بخش ديگري از پزشكي كه در آن از ليزر استفاده مي شود دندانپزشكي است. دكتر تري ماير از بيرمنگام ميشيگان يك ليزر تپي دستي Nd:YAG سه واتي با سر تار نوري براي استفاده در دندانپزشكي طراحي كرده است. در دندانپزشكي با ليزر از نور مرئي به عنوان باريكه ي راهنما استفاده مي كنند و با باريكه ي ليزري نامرئي كار را انجام مي دهند. ليزر Nd:YAG دكتر ماير در كانادا، انگلستان، ژاپن، مكزيك، بلژيك ،ايتاليا، تركيه، سنگاپور، سوئيس و استراليا نيز به كار گرفته شده است. صدها دندانپزشك آمريكايي از آن استفاده مي كنند. باريكه ي ليزري 064/1 ميكروني آن مي تواند به شبكيه چشم آسيب رساند. از اين نظر هم بيمار و هم دندانپزشك بايد از عينك هاي حفاظتي خاصي بزنند تا موقع كار با ليزر مانع عبور باريكه ي Nd:YAG شود.

در روشي به نام تراشيدن زير لثه با ليزر، بافت معيوب لثه برداشته مي شود. دندانپزشك براي فعال كردن ليزر، كنترل پايي را مي فشارد كه در هر ثانيه 10 تا 30 تپ به دست مي آيد. هر تپ كه فقط ميليونم ثانيه دوام دارد بافت معيوب لثه را بدون آسيب زدن به بافت سالم زير آن بخار مي كند.

بيمار صداهاي مثل ترقه هاي كوچك را مي شنود ولي هيچ دردي احساس نمي كند زيرا تپ هاي ليزر كوتاه تر از آن هستند كه واكنش هاي عصبي ايجاد كنند. تپ هاي ليزري نه فقط بافت آسيب ديده را بخار مي كنند بلكه هر باكتري موجود مولد بيماري را نيز از بين مي برند.

اگر همين جراحي يعني تراشيدن لثه، با تيغ جراحي انجام گيرد، بيمار به داروي بيهوشي نياز دارد و ممكن است هفته ها مشكل غذا خوردن داشته باشد. درد بعد از جراحي لثه و زمان لازم براي بهبودي با جراحي ليزري به مقدار خيلي زيادي كم مي شود.

مورد استفاده ي ديگر ليزر در دندانپزشكي درمان زخم هاي دهان است. اغلب بيماران پس از ليزر درماني از درد آبسه، زخم هاي آكله، ضايعات ويروسي، زخم هاي دندان معنوعي و غده هاي كوچك غيرسرطاني فوري بهبود مي يابند.

در كاربرد ديگر، ليزر دندانپزشكي براي غير حساس كردن عاج دندان هاي بي حفاظ مورد استفاده قرار مي گيرد. بيماران ممكن است از حساسيت زياد عاج در ناحيه هايي كه ميناي دندان هايشان ديگر از عاج زير آن محافظت نمي كند، مثل خطوط كناري لثه در رنج باشند. ليزر درماني لوله ي ظريف ميكروسكوپي در عاج را كه به شبكه ي اعصاب داخل دندان منتهي مي شوند مسدود مي كند.

حتي وقتي كه جراحي معمولي دندان با چاقوي جراحي لازم باشد، سطوح بافت بريده شده را مي توان با ليزر درمان كرد تا درد كاهش يابد و اغلب به تجويز داروهاي مسكن پس از جراحي احتياجي نيست.

فرنوم غشايي كوچكي است كه در دهان لب بالايي را به لثه وصل مي كند. گاهي فرنوم به دندان ها فشار مي دهد و آن ها را از ترتيب مي اندازد. با ليزر مي توان بدون درد و خونريزي فرنوم را بخار كرد.

ليزرها در حال دگرگون كردن روش ساخت روكش دندان و پل ها هستند. اداره ي كل غذا و داروي امريكا براي اين منظور با استفاده از ليزر هدايت شده اي موافقت كرده است. باريكه ي ليزر به اطراف دندان هدايت مي شود و داده هاي جمع آوري شده را به كامپيوتر مي دهند. آن گاه كامپيوتر روكش را طراحي و ساخت آن را كنترل مي كند.

LDF و کاربرد آن در دندانپزشکي

(دکتر حسين باقري - دندانپزشک )

ارزيابي وايتاليتي پالپ دندان بواسطه اينکه پالپ در يک بافت کلسيفيه احاطه شده، داراي مشکلاتي مي باشد و روشهاي ارزيابي وايتاليتي پالپ که بطور رايج بکار مي روند، اين عمل را بطور غيرمستقيم انجام مي دهند.(1) تستهاي موجود در دندانپزشکي بدين منظور، Subjective بوده و پاسخ الياف عصبي حسي را نشان مي دهند. اساس تستهاي رايج اين است که اگر اعصاب پالپ به تغييرات حرارتي يا الکتريکي پاسخ گويند، ساختار عروقي پالپ سالم فرض مي شوند که اين مساله هميشه صادق نيست. در مورد تستهاي حرارتي، برطبق فرضيه هيدروديناميک، توبولهاي عاجي بايد باز باشند تا حرکت مايع توبولار امکان پذير باشد. بنابراين اين نوع تست در افراد مسن(که معمولا مدخل توبولها کلسيفيه و مسدود است) کارآيي ندارد.(2)

در مورد تستهاي الکتريکي بايد گفت که آستانه الکترومتريک دندانهايي که به بلوغ کامل نرسيده اند، بالاتر است و اين تست در دندانهاي با آپکس نابالغ قابل اطمينان نيست. نکته مهم اين است که شبکه عصبي Rashkow تا موقعي که آخرين مراحل تکاملي ريشه دندان طي نشود، به تکامل نميرسد.

نقطه تاريک و مشکل اصلي در ارتباط با تستهاي وايتاليتي، ارزيابي وضعيت پالپ بدنبال تروماست. تستهاي الکتريکي و حرارتي بدنبال صدمات تروماتيک قابل اطمينان نميباشند و ممکن است حتي با وجود ترميم سيرکولاسيون پالپي،پاسخ به اين تستها منفي باشد(2) با اينکه امکان صدمات دنداني در هرسني وجود دارد، اما بيشتر آنها، دندانهاي دائمي را در سنين بين 8 تا 12 سال متاثر مي سازند(2) يک دنداان نابالغ با ديواره هاي عاجي نازک از نظر تشخيص، درمان و پرگنوز با مشکل مواجه است. از آنجا که وجود يک پالپ سالم براي پيشرفت تکامل ساختار ريشه لازم است، بايد تلاش کرد تا بدنبال صدمات تروما، تاحدممکن پالپ وايتال را حفظ مرد و اين مستلزم دستيابي به تکنيکهاي نوين در بعد تشخيصي است و اهميت اين موضوع با محدوديتهاي تستهاي موجود در تناقض است. شايد امروزه با تکنيکهاي رايج تنها راه تشخيص قطعي نکروز پالپ بدنبال تروما، نماي راديوگرافي يک ضايعه راديولوسنت پري آپيکال باشدکه حاکي از سير روبه افزايش واکنشهاي التهابي در ناحيه پري آپيکال مي باشد. درعين حال Anderson در سال 1986 بيان کرده است که در تروماهاي متوسط يک راديولوسنسي يل تغييررنگ گذراي تاج ممکن است پيش بيايد که متعاقب آن وايتاليتي پالپ حفظ شود(3)

Laser Doppler Flowmetry يا L.D.F يک روش الکترواپتيکال غيرتهاجمي براي ارزيابي وايتاليتي پالپ با استفاده از تعيين وجود يا عدم وجود جريان خوني پالپي مي باشد(1) LDF جريان خون پالپي را با استفاده از Blood PerfusionFlux و غلظت خون نشان داده و بنابراين درجه وايتاليتي پالپ را تعيين مينمايد(4). اساس کار اين است که فوتونهاي نورليزر پس از تابش با گلبولهاي قرمز درحال حرکت برخورد مي کنند. فوتونهايي که با RBC ها برخورد کرده اند، دچار تفرق شده و براساس اصول داپلر دچار شيفت فرکانس ميشوند. اما فوتونهايي که به اجزاي ساکن برخورد ميکنند، دچار شيفت فرکانس نميشوند. در نور منعکس شده نسبت نوري که دچار شيفت شده به نوري که دچار شيفت فرکانس نيست، يک معيار نيمه کمي براي اندازه گيري جريان خون در بافت است. بخشي از نور به دستگاه Photodetector بازمي گردد و تبديل به يک Signal مي شود(Flux Signal) که آنرا با واحد قراردادي (PU=Perfusion Unit) مي سنجند. از آنجا که گلبولهاي قرمز جزء غالب متحرک درخون هستند لذا کميت بدست آمده را مي توان بعنوان ايندکسي براي جريان خون پالپي به حساب آورد.

مشخصات ليزر مورد استفاده در LDF

از زمان معرفي اين تکنيک ليزرهايي با طول موجهاي متفاوت به اين منظور مورد استفاده قرار گرفته اند. در تکنيک اصلي که براي اندازه گيري جريان خون در بافت پوست، کورتکس کليه و مزانتر روده ارائه شد از ليزر He-Ne با طول موج 632.8 نانومتر استفاده ميشود. اما در دندانپزشکي بعلت وجود دومانع يعني مينا و عاج بر سر راه نور براي رسيده به پالپ، ليزر هاي Infra red (طول موج بين 780 و 810 نانومتر) که توانايي بيشتري نسبت به ليزرهاي داراي طول موج کوتاهتر مثل He-Ne براي نفوذ از مينا و عاج دارند مناسب تر مي باشد.

ليزر ترس از مراجعه به دندانپزشك را كاهش داده است

به كمك ليزر، درمان هاي دندانپزشكي ساده تر و براي بيماران قابل تحمل تر شده تا جايي كه اين شيوه توانسته است از ترس ناشي از آمپول بي حسي كه بسياري از افراد را از مراجعه به دندانپزشك منصرف مي كند تا حد زيادي كم كند

به گزارش روابط عمومي انجمن دندانپزشكان عمومي ايران ، دكتر ناصر نبوي دندانپزشك كه درجريان برپايي دومين كنگره علمي سراسري انجمن دندانپزشكان عمومي افزود: در حال حاضر از روش ليزر براي درمان بافت هاي سخت مانند دندان و استخوان كليه انساج سخت در دهان وبافت هاي نرم مي توان بهره گرفت.

وي با اشاره به اينكه از ليزر در كليه امور دندانپزشكي به غير از برخي جراحي ها مانند كشيدن دندان ها يا پركردني هاي فلزي داخل دندان مي توان گرفت خاطر نشان ساخت : بهره گيري از ليزر به ويژه براي روش هاي زيبايي در دندانپزشكي كاربرد فراوان داشته و در چنين مواقعي مي توان به راحتي ليزر را جانشين تيغ جراحي فرزهاي متداول كرد.

به گفته دكتر نبوي ،از آن جايي كه ليزر داراي ارتعاش نبوده و ايجاد حرارات و درد نمي كند در كار ترميم دندان ،از تيغ و فرز موفق تر بوده و بافت نرم را دچار خونريزي نمي كند.

وي گفت:روش استفاده از ليزر،احتياج كمتري به آمپول بي حس كننده داشته و در آينده نه چندان دور استفاده از ليزر جزو لاينفك شيوه هاي درماني به شمار خواهد رفت

بنابر اظهارات اين دندانپزشك كه خود براي اولين بار از ليزر در امر دندانپزشكي در كشور بهره جسته است ،قدمت اين روش به بيش از سه سال مي رسد.

وي گفت:اكثر مراجعه كنندگان از كار با ليزر اظهار رضايت كرده،اما همچنان به دليل آن كه اين روش نيازمند تجهيزات گرانتري نسبت به روش سنتي است ،هزينه هاي درماني آن به مراتب بيش از روش هاي هايي است كه در گذشته استفاده مي شده است

دكتر نبوي در پايان تصريح كرد:با ورود دستگاه هاي جديد ليزر ،با فن آوري پيشرفته و تكميلي اين تجهيزات ،امكان كاهش قيمت اين تكنولوژي در آينده پيش بيني مي شود.

درمان بيماري ديابت با ليزر کم توان

ديابت شيرين يک بيماري تحليل برنده است که چندين عارضه جدي را سبب ميشود و تاکنون براي آن درمان شناخته شده اي معرفي نشده است . فقط در امريکا در حدود شانزده ميليون نفر از ديابت شيرين رنج ميبرند. از اين تعداد يک ميليون نفر ديابت نوع يک و هفت ميليون نفر ديابت نوع دو و هشت ميليون نفر نيز داراي ديابت نوع دو بدون اطلاع و تشخيص هستند . اين بيماري و عوارض آن همه ساله پانزده درصد از بودجه مراقبت هاي بهداشتي آمريکا را بخود اختصاص ميدهد دانشمندان پيش بيني نموده اند که شش سال ديگر (سال2010) 220 ميليون نفر از ديابت رنج ميبرند . ترک نمودن کنترل ديابت باعث پديد آمدن عوارض خطرناکي مثل کوري ، بيماري کليوي ، آسيب عصبي ، بيماري قلبي ، سکته مغزي و غيره ميشود . در اين گير و دار سازمان هوا فضايي آمريکا (ناسا) نيز به جمع مبارزين با اين بيماري اضافه شده است. هدف انها رشد دادن يک کريستال انسولين در ايستگاه شاتل فضايي است که اين کيفيت در روي زمين قابل دستيابي نيست. بهر حال توليد انسولين فضايي بنظر نميرسد انسان را از دست بيماري ديابت برهاند چون علت بروز انواع ديابت چيز هاي ديگري نيز ميباشد .در عوض ما مجبوريم روشي بيابيم که بر ارگانيزم انساني اثر نمايد بطوري که در عملکرد سلولي ، بافتي ، عضوي و سيستمي آنچنان تغييري ايجاد نمايد که قند خون به محدوده طبيعي برگشته و عوارض ديابت نيز ناپديد گردد. اين آرزو فعلا با روشهاي دارويي امروزي مثل تزريق داروي پايين آورنده قند خون و يا خوردن قرص ممکن نيست .

ولي با روش Bioresonance Information Quantum باعث ياد آوري اطلاعات لازم براي عملکرد طبيعي بدن که بخاطر پيشرفت بيماري از دست رفته است ميشود، و نيز انرژي لازم براي ارگانيزم فاقد انرژي را جهت برگشت عملکرد فيزيولوژيک آن به مقادير طبيعي و ريشه کني بيماري تامين مينمايد. با توجه به تجربيات سودمندي که در زمينه علم جديد ليزردرماني بدست آمده است روش ماهرانه اي براي درمان ديابت نوع يک و دو بکمک ليزردرماني Bioresonance Information يا (BILT) ابداع شده است که در آن بيماران ديابتي بدون نياز به انسولين و قرص قند و يا رژيم غذايي شديد به زندگي طبيعي بازميگردند. جراحي و درمانهاي شيميايي هيچکدام نتوانسته اند بيماري قند را درمان نمايند. طب ليزري بکمک طب کوانتوم آمده و تاثير پيشرونده و سودمندي در درمان بيماري ها گذاشته است. ليزردرماني کم توان (Low Level Laser Therapy) يا LLLT ابتدا بمنظور انرژي بخشيدن به ارگانيزم بيمار مورد استفاده قرار گرفت. بعدهادر طي کار LLLT پديده جذب رزونانس (resonance absorption phenomenon)کشف شد .در همان اوايل کاربرد ليزردرماني کم توان پديده جذب رزونانس بعنوان راه رسيدن ادراکي به ماهيت بيماري، به جهت اثر گذاري مستقيم بر آن ارگانيزم در سطح اتمي و مولکولي توسعه پيدا کرد . ليزردرماني کم توان ميتواند بصورت ليزردرماني Bioresonance Information انجام شود از آن جهت که اولا هيج عارضه خطرناکي ندارد ثانيا ميتواند بصورت يک درمان بسيار مؤثر در برطرف نمودن هر قسمتي از بيماري و حتي قوي تر کردن ارگانهاي سالم نيز بکار رود.با مشاهده نتايج LLLT انجام شده در گروه ديابتي هاي با سنين مختلف ،اين عقيده را که هر بيماري ( با توجه به سطح عملکرد و وسعت ضايعه و نوع آسيب به آن ارگان) قابل برگشت است ثابت ميشود.

تاثير ليزر گاليم آرسنايد در درمان کمردرد مزمن

پروفسور سوريانو در روزاريو آرژانتين(Prof. Soriano)

يک تحقيق دوسوکور از افراد سالمند که از درد مزمن کمر ( Chronic LBP ) رنج مي بردند انجام داد. پس از معاينه باليني ، بيماران به دو گروه تقسيم شدند. يک گروه ليزر گاليم آرسنايد 4ژول در هر نقطه دريافت نمود و گروه ديگر تشعشع کاذب دريافت کرد. 10 بار به صورت روزي يک بار انجام شد. درد با مقياس VAS در ابتدا و انتهاي دوره درمان اندازه گيري شد. درمان در 71 در صد گروه ليزر و 36 درصد گروه کاذب موثر بود . درد در 45 درصد گروه ليزر و 15% گروه کاذب کاملا از بين رفت. در طي پيگيري 35% بيماران گروه ليزري که بهبود درد تا ميزان 60 % داشتند در مقايسه با 70% گروه کنترل دچار عود شدند.عوارض جانبي وجود نداشت.

ليزردرماني - روشي جديد در درمان آسيب به اعصاب محيطي

Laser therapy- A new modality in the treatment of peripheral nerve injuries 25 years experience from basic science to clinical studies

S.rochkind, MD Department of neurosurgery- telavive University

تاثير ليزرکم توان بر روي سلولهاي عصبي

در مطالعه اي که با استفاده از اشعه ليزر هليوم- نئون 632.8 نانومتر براي تعيين اثر نور ليزر برروي سلولهاي مغز جنين موش و سلولهاي مغز موش بالغ انجام شد مشخص گرديد که نور مستقيم ليزر هليوم- نئون به ميزان 3.6 ژول بر سانتي متر مربع سبب تسريع در پروسه هاي سلولي رشد و نمو گرد يد که در نمونه کنترل نور ليزر نديده فقط مقدار کمي رشد ديده ميشد. اين مشاهده پيشنهاد ميکند که اشعه ليزر کم توان را ميتوان در موضعي که بطور آزمايشي باعث آسيب عصب محيطي در آن شده ايم بکار برده و باعث تسريع پروسه هاي رشد در آن شويم و در نتيجه آن باعث تسريع در ترميم جراحت عصب شويم.مکانيزم ليزر کم توان در بافت عصبي بطور کامل فهميده نشده است ولي بعضي آزمايشات بطور ضمني اثرات فتوشيميايي نور ليزر را در سيستمهاي بيولوژيک توضيح ميدهد. سيتوکرومها تاثير پذيرفته وباعث تحريک فعاليت Redox در زنجيره تنفس سلولي ميگردد ودر نتيجه سبب افزايش در توليدادنوزين تري فسفات شده که بنوبه خود باعث فعاليت Na,k-ATPase و ديگر حامل هاي يوني ميشود که در نها يت باعث افزا يش فعاليت سلولي ميگردد.

مطالعه بر روي حيوا ن- تاثير ليزر درماني بر آسيب شديد اعصاب محيطي

روش اشعه دادن براي درمان آسيبهاي سيستم اعصاب محيطي و مرکزي در سال1978 توسط روکيند ابداع وسپس طي سالهاي بعدي تغييراتي نمود. مدل مورد استفاده در اين کار عصب سيا تيک موش بود. سپس تشعشع ليزر کم توان جهت جراحت شديد اعصاب محيطي چه بطور مستقيم و چه بصورت روي پوستي بکار رفت. اثر اين دو نوع ليزر درماني در کوتاه مدت اندازه گيري شد يعني هم پس از چند دقيقه و هم پس از طولاني مدت(روز ها و ماهها) .

در نمونه كوتاه مدت : از طريق زخم باز به عصب جراحت ديده تشعشع مستقيم صورت گرفت و پتانسيل عمل اندازه گيري شد. طول موجها و قدرتهاي مختلفي بكار برده شد و مشخص گرديد كه طول موجهاي 540 ، 632.8 و780 نانومتر بيشترين اثر را دارند . (P=0.01)

در نمونه طولاني مدت : مشخص شد همانطور كه انتظار مي رفت فعاليت الكتروفيزيولوژيك در نمونه آسيب ديده اي كه اشعه نديده بود كاهش داشت . اما استفاده از ليزر كم توان از كاهش فعاليت الكتروفيزيولوژيك جلو گيري كرد ويا پيشرفت آن را كند نمود. (P=0.001) اين خاصيت هم بلافاصله بعد ازآسيب و هم در طولاني مدت بروز كرد. اين تحقيق نشان داد كه وقتي درمان با ليزر كم توان براي هر دو قسمت عصب محيطي آسيب ديده و بخش نخاعي آن انجام شود در مقايسه با كاربرد ليزردر محل ضايعه به تنهايي مدت زمان بهبودي و كيفيت ترميم عصب سياتيك اسيب ديده بهتر ميشود .مطالعات بافت شناسي نيز يافته هاي الكتروفيزيولوژيك را تاييد مي كنند بدين صورت كه ليزر كم توان باعث كاهش ويا جلوگيري از پيدايش بافت اسكار در محلهاي آسيب ديده مي شود. تشعشع ليزر باعث افزايش جوانه زدن(Sprouting) اكسونها در عصب آسيب ديده سياتيك شده و باعث تسريع در بهبودي اعصاب محيطي آسيب ديده مي شود . بعلاوه اثر سودمند تشعشع ليزر كم توان نه تنها در عصب درمان شده با ليزر ديده ميشود بلكه در سگمنت مطابق آن در نخاع نيز بروز ميكند . درمان با ليزر كم توان بطور چشمگيري باعث كاهش تغييرات دژنراتيو در محل عصب درنخاع شده و افزايش تكثير نوروگليا هم از نوع استروسيتها و هم از نوع اليگودندروسيتها را بدنبال دارد. اين مطلب نشاندهنده اين است كه متابوليسم نرونها بالاتر رفته و توانايي توليد ميلين بواسطه درمان ليزري بهتر ميشود . همچنين تشعشع ليزر كم توان باعث ايجاد اثرات سيستميك در اعصاب محيطي بشدت آسيب ديده و مطابق آن در نخاع ميشود .

مطالعه تصادفي دو سويه كور ميزان ترميم عصب سياتيك موش بعد از بخيه كردن و ليزر درماني بعد از عمل

بتازگي اثر درماني تشعشع ليزر كم توان برروي ترميم اعصاب محيطي پس از قطع كامل و آناستوموز مستقيم ان در عصب سياتيك موش بررسي شده است . ليزر با طول موج 780 نانومتر ترانس كوتانئوس روزي 30 دقيقه براي 21 روز پي درپي برروي محل اسيب عصب سياتيك و مطابق آن در نخاع بلافاصله بعد از بستن زخم تابانده شد . پاسخ مثبت سوماتوسنسوري در 55% موشهاي اشعه ديده ودر 11% موشها اشعه نديده مشاهده شد . رنگ آميزي ايمنوهيستوكميكال در گروه درمان شده با ليزررشد بيشتر آكسون و كيفيت بهتر پروسه ترميم بدليل افزايش تعداد اكسونهاي با قطر متوسط و قطر زياد را نشان داد .

مطالعه باليني پيلوت در گروه بيماران بستري شده در بخش جراحي مغز و اعصاب مركز پزشكي سوراسكي و در افرادي كه از جراحت شديد اعصاب محيطي و براكيال پلكسوس براي مدت بيش از دو سال رنج مي بردند .- هركدام از 59 بيمار با ليزر CW 780 nm براي 5ساعت درروز بمدت 21 روز پياپي با استفاده از سيستم ليزري بخصوصي كه مخصوص روش خودمان طراحي شده بود، درمان شدند . ملاك درمان با ليزر دراين افراد بقرار زير بود:

بيماراني كه از اختلالات جزيي حركتي و حسي در رنج بودند و جراحي مثمر ثمر نبود . 56% بيماران درمان شده با ليزر نتايج خوب و عالي در اعمال موتور نشان دادند .

مطالعه اتفاقي دوسويه كور گروه كنترل و پلاسبو درخصوص تاثير ليزر كم توان در درمان جراحت اعصاب محيطي : اين مطالعه در افرادي كه آسيب ناقص اعصاب محيطي در شبكه براكيال از 6 ماه تا چند سال قبل داشته اند انجام شد . پروتكل اين درمان با مجوز كميته هلسينكي دانشگاه سوراسكي و وزارت بهداشت و باهمكاري بخش توانبخشي انجام شد . اين مطالعه بهبودي فانكشنال اين بيماران را پس از درمان باليزر كم توان و يا پلاسبو مورد بررسي قرارداد . بهبودي اين بيماران با مقايسه اشكال موجود قبل و بعد از جراحي طبقه بندي شد . درجه بندي پس از ليزر درماني ياپس از پلاسبو با مقايسه تغيير در قدرت پس از درمان و قبل از درمان انجام شد . تقريبا در همه موارد سطح عمل موتور قبل از درمان حداقل تا خيلي ضعيف بود. از نظر آماري در گروه درمان شده با ليزر درمقايسه با گروه پلاسبو بهبودي قابل ملاحظه اي در فعاليت موتوري ديده شد (P=0.0001) . يافته هاي الكتروفيزيولوژيك از لحاظ اماري نشاندهنده بهبودي قابل ملاحظه در گروه درمان شده باليزر بود . تجربيات 25 ساله ما نشان داد كه ليزردرماني روشي ارزان و غيرتهاجمي بوده و به عنوان درمان اضافي و استاندارد براي بهبودي كاركرد در بيماران داراري آسيبهاي اعصاب محيطي و شبكه براكيال محسوب ميشود . بر اساس تجربيات باليني ما مزيت اصلي ليزردرماني تقويت و شتاب گرفتن بهبودي در بافت عصبي آسيب ديده ميباشد . نتايج درماني نشان ميدهد كه بهبودي پيشرونده در كاركرد عصب باعث بهبودي قابل توجه ميگردد.

ليزردرماني داخل وريدي

دكتر ناصر ايرواني منش

بتازگي روشهاي مختلف فتوهموتراپي شامل تاباندن اشعه ليزر و غير ليزر( شامل incoherent monochromic, narrow band , broad band ) بطور گسترده اي در درمان پاتولوژيهاي مختلف بکار مي روند . خون بطور مستقيم از طريق داخل وريدي (قرمز ، UV ، نورآبي ) ويا ازطريق پوست ( قرمز و مادون قرمز) تحت تاثير اشعه قرار ميگيرد برخلاف ليزر درماني موضعي اثرات درماني فوتوهموتراپي از يك نقطه، باعث بهبودي سيستميك شده و سيستمهاي عروقي ، تنفسي ، ايمني و ديگر سيستمهاي بدن را تحت تاثير قرار ميدهد .

روش ليزردرماني داخل وريدي HeNe (LBI) ازسال 1981 در شوروي و توسط E.N. Meshalkin و V.S Sergievskiy بصورت آزمايشي و باليني شروع شد . اين روش ابتدا براي درمان بيماريهاي قلبي- عروقي بکار رفت . بعضي از مولفين گزارش کرده اند که گستره درماني اين روش بسيار وسيع بوده و باعث بهبود خصوصيا ت رولوژيک و ميکروسيرکولاسيون خون شده و موجب طبيعي شد ن پارامترهاي هورمونا ل ، ايمني ، توليد مثل و بسياري از سيستمهاي ديگرميشود .

ليزر HeNe (632.8 nm) بطور معمول در ليزر درماني داخل وريدي (IV LBI) مورد استفاده قرار ميگيرد . پارامترهاي معمول در ليزردرماني داخل وريدي شامل : قدرت خروجي از لايت گايد و ورودي به داخل خون از يک تا سه ميلي وا ت براي مدت 20 تا 60 دقيقه . جلسات درماني بصورت روزانه بوده و دوره درمان از 3 تا10 جلسه ميباشد .

مشخص شده است كه IV HeNe LBI پاسخ ايمني را تحريک ميکند ، ا ريتروژنز را فعال نموده و از دفرميتي غشاء اريتروسيتها جلوگيري مينمايد، داراي فعاليت آنتي هيپوکسيك وآنتي توکسيک سيستميک درپروسه هاي مختلف پاتولوژيک ا ست . IV LBI بعنوا ن يک بيواستيمولاتور ، ضددرد ، ضد حساسيت ، immunocorrective ، آنتي توکسيک ، آ نتي هيپوکسيک ، ضد اسپاسم ، وازوديلا تيو ، آنتي آريتميک ، انتي باکتريا ل ، ضد ا لتهاب و مورداستفاده قرارميگيرد .

IV LBI مکانيسمهاي غير اختصاصي ضد عفونت سيستم ايمني را فعال ميکند . تشديد فعا ليت باکتري سيدا ل سرم خون و سيستم کمپلمان ، کاهش ميزا ن CRP و سطح مولکولها و توکسيسيته پلا سما ، افزا يش ميزان IgA ,IgM,IgG در سرم خون ، همچنين کاهش سطح کمپلکسهاي ايمني در گردش از د يگر خوا ص اين روش است . بعضي از مطالعات نشاندهنده افزايش فعاليت ايمني سلولي بدنبا ل IV LBI هستند (N. F. Gamaleya et al., 1991) . بر اثر IV LBI فعاليت فاگوسيتيک ماکروفاژها بطور مشخص افزايش مي يابد، غلظت ميکروبها در اگزوداي حفره شکم در بيماران دچار پريتونيت کاهش ميابد، ايجاد ا لتهاب توسط بيماريها کاهش ميابد، و ميكروسيرکولاسيون مشخصا فعال ميشود .

اثرات با ليني IV LBI بواسطه فعاليت immuno-corrective و از طريق طبيعي شدن ارتباطات بين سلولي با افزايش تعداد لمفوسيتهاي T و افزايش ميزان سلولهاي ايمني در خون ايجاد ميشود . افزايش فعاليت لمفو.سيتهاي B ، قدرتمند شدن پاسخ ايمني ، كاهش ميزان intoxication باعث بهبود حال عمومي بيمار ميشود (V. S. Sergievsky et al., 1991)

IV LBI باعث بهبود خواص rheologic خون شده ، سيا ليت(fluidity) و عملکرد انتقال در خون را بالا ميبرد. اين پديده با افزا يش سطح اکسيژن خون ، و نيز کاهش فشار دي اکسيد کربن همراه ا ست. اختلا ف بالاي فشار اکسيژن بين شريان و وريد بيان کننده اين ا ست که هيپوکسي بافتي از بين رفته و اکسيژناسيون بهتري صورت مي پذيرد. وا ين يعني طبيعي شدن متابوليسم بافتي. احتمالا علت افزايش فعاليت ترانسپورت اکسيژن در IV LBI اثر برروي هموگلوبين در مراحل مختلف اکسيژنا سيون است. افزا يش ميزان اکسيژن باعث بهبود متابوليسم بافت ميشود. علاوه بر اين اشعه ليزر سنتز ATP و توليد انرژي در سلولها را فعال ميکند(A. S. Krjuk et al., 1986). IV LBI در کارديولوژي داراي اثر ضد درد و افزايش مقاومت بيمار نسبت به تستهاي تحمل فيزيکي (تست ورزش ) است.

ثابت شده است که IV LBI با کاهش فعاليت انعقادي پلاکتها و افزايش فعاليت فيبرينوليز باعث افزا يش جريان خون محيطي و اکسيژناسيون بافتي ميشود. بهبود ميکروسيرکولاسيون و مصرف بيشتر اکسيژن توسط بافت بواسطهIV LBI با اثر مثبت بر متابوليسم و بصورت افزايش اکسيداسيون ملکولهاي حمل کننده انرژي شامل گلوكز ، پيروا ت ، و ديگر مواد ايجاد ميشود.

بهبود سيستم ميکروسيرکولاسيون همچنين بعلت وازوديلاتاسيون و تغيير در خوا ص rheologic خون در نتيجه کاهش ويسکوزيته ، کاهش فعاليت انعقادي گلبولهاي قرمز ناشي از تغيير در خواص فيزيکي - شيميايي ، بخصوص افزا يش شارژمنفي ، بوجود مي ايد. بالاخره فعاليت ميکروسيرکولاسيون، باز بودن مويرگها و کلترا لها ، بهبود تغذيه بافتي ، طبيعي شدن فعاليت عصبي نيز حا صل ميشود (N. N. Kapshidze et al., 1993) .

بعلت خواص ضد درد ،ا سپاسموليتيک و سدا تيو تاباندن اشعه ليزر بر خون ، توصيه ميشود IV LBI قبل از جراحي و نيز در مرحله بعد از عمل جراحي مورد استفاده قرار بگيرد.

انجام IV LBI در بيماران با گلومرولونفريت مزمن باعث کاهش مقاومت نسبت به درمان دارويي ميشود (داروها شامل گلوکوکورتيکوييدها، سيتوستاتيکها، هيپوتنسيوها، و ديورتيکها)

IV LBI باعث افزا يش غلظت آ نتي بيوتيکها د رناحيه ملتهب ميشود. اين خاصيت بر اثر بهبود ميکروسيرکولاسيون د رناحيه ملتهب و نيز طبيعي شدن مورفولوژي و فعاليت کلي با فت ايجاد ميشود.

IV LBI با اثر بر پروسه هاي التهابي در ارگانهاي ژنيتا ل داخلي ، براي فعال كردن جريان خون رحمي - جفتي و جلوگيري ا ز پاتولوژيهاي حين زايمان ، در بيماريهاي زنان و زايمان نيز كاربرد دارد. IV LBI توليد گونادوتروپينها را طبيعي ميکند، ميکروسيرکولاسيون را بهبود مي بخشد، فشار اکسيژن را در خون و بافت بالا ميبرد ، و پروسه هاي تكثير و ترميم را تسهيل مينمايد.

بعلت اثرا ت عمومي و چند عاملي IV LBI و اثر مثبت آن روي کليه بافتها و سيستمهاي فعال بدن، واثرات باليني در درمان بيماريهاي مختلف ، بعضي از مولفين معتقدند كه بهبود ميکروسيرکولاسيون بعد از IV LBI روي تمام ساختمانهاي سيستم اعصاب مرکزي تا ثير ميگذارد، و اين تا ثير بيشتر در هيپوتالاموس ديده ميشود كه اين به خاطر زياد بودن واسکولاريته هيپوتالاموس ا ست. مويرگهاي هيپوتالاموس مشخصا نفوذ پذيري زيادي نسبت به پروتيينهاي ماکرومولکول دارند که ا ين نفوذ پذيري با تابانيدن اشعه بر روي خون در هسته ساب تالاميک بيشتر ميشود. بنابراين بنظر ميرسد که IV LBI فعاليت هيپوتالاموس و تمامي سيتم ليمبيک را افزايش ميدهد، و نتيجه آ ن افزايش عملکرد انرژتيک، متابوليسم ، سيستم ايمني ، پاسخهاي نباتي ، و تطابق ارگانيسم ا ست.

گردآورنده و تدوين کننده گان :

دوستي - زرين پور

سايت كانون دانش

© کپي رايت توسط .:مقاله نت.: بزرگترين بانك مقالات دانشجويي کليه حقوق مادي و معنوي مربوط و متعلق به اين سايت و گردآورندگان و نويسندگان مقالات است .)

/ 1