قصاص و زندگی نسخه متنی

اینجــــا یک کتابخانه دیجیتالی است

با بیش از 100000 منبع الکترونیکی رایگان به زبان فارسی ، عربی و انگلیسی

قصاص و زندگی - نسخه متنی

محمدحسین مهوری

| نمايش فراداده ، افزودن یک نقد و بررسی
افزودن به کتابخانه شخصی
ارسال به دوستان
جستجو در متن کتاب
بیشتر
تنظیمات قلم

فونت

اندازه قلم

+ - پیش فرض

حالت نمایش

روز نیمروز شب
جستجو در لغت نامه
بیشتر
توضیحات
افزودن یادداشت جدید

از سوي سوم اعمال، رفتار، افكار و عقايد هر جامعه نقش اساسي در ساختن آيندگان و نسلهاي بعد دارد.

همچنين‏زندگي‏انسان به همين زندگي محدود و كوتاه اين جهان محدود نمي‏شود بلكه در پيش روي انسان زندگي نامحدود و ابدي قرار دارد، از اين رو سعادت انسان در خوشبختي اين جهان مادي خلاصه نمي‏شود بلكه سعادت واقعي او در جهان ديگر است.

پنجم اينكه بين سعادت دنيوي و اخروي، سعادت فرد و جامعه، كمال مطلوب ابعاد گوناگون وجد انسان و... ممكن است تعارض و تزاحم واقع شود. بنابراين قانون و برنامه‏اي مي‏تواند تامين‏كننده سعادت و خوشبختي انسان باشد كه اولاً در آن قانون تنها به يك بُعد از ابعاد وجود انسان عنايت نشده باشد بلكه تامين‏كننده كمال و پيشرفت تمام ابعاد وجود انسان باشد. ثانيا تنها نظر او به زندگي و سعادت اين جهان محدود نباشد و در كنار سعادت اين جهان، انسان را در جهان پس از مرگ نيز سعادتمند و خوشبخت نمايد. ثالثا در آن برنامه و دستور روابط انسان‏ها در نظر گرفته شود و ميزان تاثير اعمال فرد در جامعه و بالعكس مورد توجه قرار گيرد.

براين اساس كسي مي‏تواند براي انسان برنامه سعادت و خوشبختي ارايه دهد كه به ابعاد وجودي انسان آگاهي كامل داشته باشد، سعادت و خوشبختي او را به خوبي بشناسد، به جهان پس از مرگ ا حاطه كامل داشته باشد، عوامل سعادت و رستگاري انسان را در آن جهان به خوبي بازشناسد، به ميزان تاثير هر قانون در جامعه و حتي آيندگان وقوف كامل داشته باشد، عوامل و پارامترهاي ديگر خوشبختي و سعادت از نظر او دور نماند و از تاثيرات سوء هر قانون و دستوراعلمل غافل نباشد تا در مجموع بهترين و كامل‏ترين برنامه زندگي و قانون را براي انسان ارايه دهد. روشن است كه براي تدوين و تنظيم چنين برنامه و دستورالعملي صدها بلكه هزاران عامل و پارامتر در زمان واحد بايد در نظر گرفته شود كه احاطه به تمام آنها از حيطه قدرت انسان خارج است. علاوه بر آن، شناخت برخي از پارامترها براي عقل انسان به تنهايي. بدون راهنمايي و ارشاد وحي ـ غيرممكن است قرآن كريم مي‏فرمايد:

«كما ارسلنا فيكم رسولاً منكم يتلوا عليكم آءياتنا ويزكيّكم و يعلّمكم الكتاب والحكمه و يعلّمكم مالم تكونوا تعلمون. (بقره/ 151)

«همان‏گونه كه در ميان شما، فرستاده‏اي از خودتان روانه كرديم، كه آيات ما را بر شما مي‏خواند و شما را پاك مي‏گرداند و به شما كتاب و حكمت مي‏آموزد و آنچه را نمي‏دانستيد به شما ياد مي‏دهد».

در آيه ديگر مي‏فرمايد:

«وانزل اللّه عليك الكتاب والحكمة و علّمك مالم تكن تعلم» (نساء / 113)

«و خداوند كتاب و حكمنت بر تو نازل كرد و آنچه را نمي‏دانستي به تو آموخت.»

قوانين و دستوراتي را كه براي سعادت و تكامل انسان، ارايه مي‏شود مانند قضاياي بديهي و ضروري نيست كه همه انسان در همه شرايط و زمانها قادر به درك آنها باشند و نيازي به راهنمايي و ارشاد پيامبران نداشته باشند. بلكه عوامل گوناگوني در افكار و انديشه‏هاي انسان اثر مي‏گذارد و همين عوامل موجب مي‏شود كه انسانها با هم اختلاف كنند، گروهي يك قانون را عادلانه انگارند و برخي ديگر همان قانون را ظالمانه تصور نمايند، تعدادي مجازاتي را خشن و شديد توصيف كنند و بعضي ديگر همان مجازات را مطابق عدل و انصاف تلقي كنند و... ما به بيان برخي از عوامل اختلاف انسانها در قضاوت و موانعي كه بر سر راه شناخت سعادت و پيمودن آن وجود دارد مي‏پردازيم.

1) تفاوت انسان‏ها در خلق و خوي: يكي از عواملي كه در قضاوتها و افكار ما تاثير قابل ملاحظه‏اي دارد، خلق و خوي شخصي و صفات و ويژگي‏هاي درون ماست. انساني كه ذاتا خشن و سختگير است، نوعي برخورد و مجازات را در جامعه پيشنهاد مي‏كند و انسان نرم‏خو و احساساتي، آن قانون را نمي‏پسندد و بيشتر خواستار نرمش و گذشت در مقابل جنايتكاران و مجرمان است. حتي ممكن است پاره‏اي از انسانها در مقابل جنايتكارترين انسانها تحت تأثير احساسات قرار گيرند.

2) اميال و خواهش‏هاي مادي: عامل ديگري كه انسان را از شناخت سعادت و خوشبختي خود باز مي‏دارد، اميال و خواهش‏هاي مادي و جسماني انسان است. علامه طباطبايي دراين باره مي‏فرمايد:

/ 12