چند روايت در مورد انحصار علم به چند چيز در خداى تعالى در ذيل آيه:" إِنَّ اللَّهَ عِنْدَهُ عِلْمُ السَّاعَةِ وَ ..." - ترجمه تفسیر المیزان جلد 16

اینجــــا یک کتابخانه دیجیتالی است

با بیش از 100000 منبع الکترونیکی رایگان به زبان فارسی ، عربی و انگلیسی

ترجمه تفسیر المیزان - جلد 16

سید محمدحسین طباطبایی؛ ترجمه: سید محمدباقر موسوی همدانی

| نمايش فراداده ، افزودن یک نقد و بررسی
افزودن به کتابخانه شخصی
ارسال به دوستان
جستجو در متن کتاب
بیشتر
تنظیمات قلم

فونت

اندازه قلم

+ - پیش فرض

حالت نمایش

روز نیمروز شب
جستجو در لغت نامه
بیشتر
لیست موضوعات
توضیحات
افزودن یادداشت جدید

‌صفحه‌ى 360

و در خصال از ابى اسامة از ابى عبد اللَّه امام صادق (ع) روايت كرده كه وى گفت: امام صادق (ع) فرمود: آيا نمى‏خواهيد از پنج چيز خبرتان دهم، كه خداى تعالى احدى از خلق خود را به آنها آگاه نساخته؟ مى‏گويد: عرضه داشتم: بله، فرمود: خداوند تاريخ قطعى قيام قيامت را مى‏داند، و به احدى از خلق خود خبر نداده، و خداوند باران را نازل مى‏كند، و آنچه در رحم‏ها هست مى‏داند، و هيچ كس نمى‏داند كه فردا چه چيزى كسب مى‏كند، و هيچ كس نمى‏داند در چه سرزمينى مى‏ميرد، ولى خدا همه اينها را مى‏داند، و از آنها با خبر است «1».

چند روايت در مورد انحصار علم به چند چيز در خداى تعالى در ذيل آيه:" إِنَّ اللَّهَ عِنْدَهُ عِلْمُ السَّاعَةِ وَ ..."

مؤلف: در عين حال روايات بسيار زيادى از رسول خدا (ص) و ائمه (ع) رسيده كه اين حضرات از آينده حال خود و از زمان مرگشان و اينكه در چه سرزمينى از دنيا مى‏روند خبر داده‏اند، و اين روايات بسيار، روايت بالا و نظائر آن را تقييد مى‏كند، و حاصل مجموع روايات اين مى‏شود، كه علم اين پنج امر مخصوص خدا است، و به كسى نداده، مگر آن كس كه خود به وى تعليم نموده است، البته در اين دسته از روايات رواياتى هست كه قبول تقييد نمى‏كند، مثلا در آنها آمده كه حتى به تعليم الهى نيز كسى در اين پنج مساله آگاه نمى‏شود، ليكن به اين روايات نبايد اعتناء كرد، براى اينكه روايات پيشگوييهاى ائمه و رسول خدا (ص) آن قدر زياد است، كه نمى‏شود به خاطر يك روايت از همه آنها چشم پوشيد.

و در الدر المنثور است كه ابن منذر، از عكرمه روايت كرده كه گفت: مردى به نام وراث از قبيله بنى مازن بن حفصة بن قيس غيلان، نزد رسول خدا (ص) آمد، و گفت: اى محمد قيام قيامت چه وقت است؟ تا از اين بدبختى‏ها نجات يابيم؟ ديگر اينكه قحطى همه جا و همه سرزمينهاى ما را فرا گرفته، چه وقت نعمت فراوان مى‏شود؟، و من وقتى از قبيله‏ام بيرون مى‏آمدم زنم حامله بود، چه وقت پا سبك مى‏كند؟ ديگر اينكه امروز فهميدم چه چيزها به دستم آمد، بفرما فردا چه به دست مى‏آورم؟ و ديگر اينكه من فهميدم در كجا بدنيا آمدم، بفرما ببينم در كجا از دنيا مى‏روم؟ پس اين آيه در پاسخ وى نازل شد «2».

مؤلف: اين روايت خالى از اشكال نيست، براى اينكه آيه شريفه با فقرات سؤال منطبق نيست، در آيه نيامده كه خدا مى‏داند حمل حامله چه وقت به دنيا مى‏آيد، تا جواب از

(1) خصال، ج 1 ص 290، ح 49.

(2) الدر المنثور، ج 5، ص 169.

/ 593